Sd1 noisy as hell? X2

GregM

Well-Known Member
Joined
Nov 18, 2020
Messages
1,863
Reaction score
4,327
Location
Australia
Are sd1s noisy as hell? Only really noticed it since I got the SC20h, never noticed it with the vox or the dsl5cr ( although I hear it now with the dsl5, maybe because I'm generally playing louder?)
I don't get it in the low input of the sc20h, but in the high gain input, especially while turned off, it's noisy as hell. A little noisy when turned on, but annoying as hell when turned off.
I'm only running the pedal tuner and the sd1 in front of the preamp. I've changed all lead configurations, tried it solo in front of the pre amp, used both leads straight in with no noise, used both leads with just the tuner in and no noise, hook up the sd1 and there's that noise...
I thought maybe I knocked it or something is loose, so I pulled the 40th anniversary one out of the box and same deal....
Does it with humbuckers p90s, stacked p90s, single coils.
Kinda bumming me out.
 

paul-e-mann

Well-Known Member
Joined
Dec 7, 2009
Messages
19,205
Reaction score
20,729
I just bought a brand new one, no noise. Is it your cables? Power suppy? Is it noisy with a battery?
 

GregM

Well-Known Member
Joined
Nov 18, 2020
Messages
1,863
Reaction score
4,327
Location
Australia
Haven't tried it with a battery, I will.
No isn't the cables, been through every possible combination and used them all straight in to test in-between looking for the problem.
 

GregM

Well-Known Member
Joined
Nov 18, 2020
Messages
1,863
Reaction score
4,327
Location
Australia
Nope tried it with the battery, get this.
Think it might be the 2nd cable I try at around 50 seconds in, it gets a noise, but about a quarter of the noise I get with it plugged into the sd1 even when off :(
 

StrummerJoe

Well-Known Member
Joined
May 3, 2021
Messages
4,087
Reaction score
13,280
Nope tried it with the battery, get this.
Think it might be the 2nd cable I try at around 50 seconds in, it gets a noise, but about a quarter of the noise I get with it plugged into the sd1 even when off :(

Yeah, that ain't right. You've already eliminated the cables, now tried it with battery...I don't know man.

Is it still working properly with the other amps?
 

PelliX

Well-Known Member
Joined
Jun 16, 2020
Messages
2,529
Reaction score
4,979
Sounds like a cable not plugged in somewhere. Just to make totally sure, say you plug a guitar -> SD1 -> amp and roll the volume on the guitar to zero - do you still get that buzz? Another dumb question, but you're sure that all the signal leads are OK (and not speaker leads by accident) ?
 

GregM

Well-Known Member
Joined
Nov 18, 2020
Messages
1,863
Reaction score
4,327
Location
Australia
Definately instrument cables.
The new ones I ordered back when I got the SC20h have totally different connections.
Huge springy type things on the speaker cables that aren't on the instrument cables.
The cable is the same as the ones I use for the effects loop and I get no hum from that, I also get no hum when using the same cables from the tuner pedal straight to the amp.
 

paul-e-mann

Well-Known Member
Joined
Dec 7, 2009
Messages
19,205
Reaction score
20,729
Nope tried it with the battery, get this.
Think it might be the 2nd cable I try at around 50 seconds in, it gets a noise, but about a quarter of the noise I get with it plugged into the sd1 even when off :(

Warranty it or return it for another one. So you have 2 SD-1's that make the same noise?
 

Biff Maloy

Well-Known Member
Joined
Mar 13, 2019
Messages
1,484
Reaction score
3,555
I have an SD1 Waza. Very quiet.

Are you using any added gain from the pedal? I just use mine as a signal boost. Gain very low about 8:30.
 

GregM

Well-Known Member
Joined
Nov 18, 2020
Messages
1,863
Reaction score
4,327
Location
Australia
I have an SD1 Waza. Very quiet.

Are you using any added gain from the pedal? I just use mine as a signal boost. Gain very low about 8:30.
Think it would be at around 2 out of 10 or 9 o clock, as high as it goes for me.
Preamp on the sc20h is also at around 9 o clock.
 

Biff Maloy

Well-Known Member
Joined
Mar 13, 2019
Messages
1,484
Reaction score
3,555
Think it would be at around 2 out of 10 or 9 o clock, as high as it goes for me.
Preamp on the sc20h is also at around 9 o clock.

Odd. I've used mine to boost my SV20H or 2525H. It's very quiet. You said it was noisy even with a battery? I'd check cables very good also. If it ain't something external you may have a rare dud from Boss.
 

paul-e-mann

Well-Known Member
Joined
Dec 7, 2009
Messages
19,205
Reaction score
20,729
Think it would be at around 2 out of 10 or 9 o clock, as high as it goes for me.
Preamp on the sc20h is also at around 9 o clock.
How close do you sit to your amp with your guitar, if close it could be picking up interference, if youre 10 feet back does it make noise too?
 

GregM

Well-Known Member
Joined
Nov 18, 2020
Messages
1,863
Reaction score
4,327
Location
Australia
How close do you sit to your amp with your guitar, if close it could be picking up interference, if youre 10 feet back does it make noise too?
Good question, I'll have to sus it out tomorrow. Same for the other amps/ drive pedals.
8 o clock at night now, about to banish myself to the backyard with my vox earphones. It's a hard knocks life!
Edit. Returning not really an option I don't think, had the 40th anniversary about 3 months, just never took it out of the box till today, and ol yella is about 9 months old I think.
 

ibmorjamn

Well-Known Member
Joined
Nov 3, 2012
Messages
11,365
Reaction score
11,792
Location
North
Are sd1s noisy as hell? Only really noticed it since I got the SC20h, never noticed it with the vox or the dsl5cr ( although I hear it now with the dsl5, maybe because I'm generally playing louder?)
I don't get it in the low input of the sc20h, but in the high gain input, especially while turned off, it's noisy as hell. A little noisy when turned on, but annoying as hell when turned off.
I'm only running the pedal tuner and the sd1 in front of the preamp. I've changed all lead configurations, tried it solo in front of the pre amp, used both leads straight in with no noise, used both leads with just the tuner in and no noise, hook up the sd1 and there's that noise...
I thought maybe I knocked it or something is loose, so I pulled the 40th anniversary one out of the box and same deal....
Does it with humbuckers p90s, stacked p90s, single coils.
Kinda bumming me out.
Mine has an issue , I need to look at it. I should mod it while I’m in there.
 


Top